
Oto śniadanie według Olgi Smolec-Kmoch z Gorzowa. Więcej przepisów znajdziecie na jej na blogu: Początkująca pani domu.
Jajeczno - kukurydziane babeczki
Składniki:
- 4 jajka puszka kukurydzy
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 2-3 łyżki startego żółtego sera
- 4 łyżki mleka sól, pieprz, gałka muszkatołowa, olej do smarowania foremek
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 200 st. Foremki do muffinek (lub kruchych babeczek) smarujemy olejem. Do miski wbijamy jajka, dodajemy mleko i ubijamy widelcem lub trzepaczką na jednorodną masę. Dodajemy do niej odsączoną kukurydzę, ser i szczypiorek. Dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz gałką. Masę wylewamy do foremek, pieczemy ok. 15-17 min. Po upieczeniu odstawiamy na ok. 5 minut, by lekko je przestudzić i podajemy.

Pasta z bakłażanów
Składniki:
- 2 bakłażany
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy sól i czarny pieprz
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 220 st. Bakłażany myjemy, odcinamy zielone ogonki, kroimy wzdłuż na pół. Każdą połówkę owijamy folią aluminiową i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 20 - 25 min. Po upieczeniu studzimy, obieramy ze skórki i wrzucamy do miski. Miąższ miksujemy na jednolitą masę, którą odkładamy na drobne sitko (lub gazę) i odstawiamy do odsączenia na 30 min. Do odsączonej masy dodajemy drobno posiekany czosnek, sok z cytryny, oliwę oraz przyprawy. Mieszamy i odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.

Naleśniki biszkoptowe
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3/4 szklanki zimnej przegotowanej wody
- 3/4 szklanki mleka
- 3 jajka
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki roztopionego masła szczypta soli tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
Żółtka oddzielamy od białek i mieszamy z cukrem i mlekiem. Do masy z żółtek dodajemy mąkę i mieszamy. Gdy w cieście pojawią się pęcherzyki, dodajemy wodę. Odstawiamy ciasto na pół godziny. Po upływie 30 minut dolewamy roztopione i ostudzone masło. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Ciasto łączymy z pianą i smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni. Naleśniki zajadamy z ulubionymi dodatkami.
