Adam Willma

A może tak naleweczkę z... grzybków?

Ocieplenie klimatu sprawi, że w Polsce pojawią się zupełnie nowe grzyby. Te smaczne, ale również te kłopotliwe Fot. Wikipedia Jerzy Opioła Ocieplenie klimatu sprawi, że w Polsce pojawią się zupełnie nowe grzyby. Te smaczne, ale również te kłopotliwe
Adam Willma

Rozmowa z profesorem Markiem Siwulskim z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu o mitach i faktach dotyczących grzybów.

Zdarza się panu wracać z lasu z pustym koszem?
Zdarzało się. W tym roku zmorą grzybiarzy była wielka susza, która wymiotła grzyby. Oczywiście, w lesie zawsze natykam się na wiele ciekawych grzybów, ale niekoniecznie jadalnych.

Korzysta pan przy zbieraniu grzybów z ludowych mądrości? Mój znajomy grzybiarz wychodzi do lasu, kierując się wyłącznie fazami Księżyca.

Dowiedz się: 

  •  jak znaleźć jadalne grzyby
  • które grzyby są chronione
  • czy warto jeść dalekowschodnie grzyby
  • które grzyby są lekkostrawne i mogą jeść wszyscy
  • czym się wyróżniają nalewki z grzybów i jak wybrać do niej grzyby

 

 

 

 

Pozostało jeszcze 95% treści.

Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł, wykup dostęp.

Zaloguj się, by czytać artykuł w całości
  • Prenumerata cyfrowa

    Czytaj ten i wszystkie artykuły w ramach prenumeraty już od 3,69 zł dziennie.

    już od
    3,69
    /dzień
Adam Willma

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.