30 przepisów z pomidorami

Czytaj dalej
Fot. istockphoto
redakcja Gazety Lubuskiej

30 przepisów z pomidorami

redakcja Gazety Lubuskiej

Pora na pomidora. Sezon dopiero się rozkręca, ale już warto sprawdzić, co można z nich zrobić. Przygotowaliśmy dla Was 30 sprawdzonych pomysłów naszych Czytelników.

1. Pomidory z mięsem zapiekane w sosie własnym

Składniki: duże pomidory, mięso mielone - ilość adekwatna do ilości i wielkości pomidorów, czosnek, masło, sól, pieprz, zioła prowansalskie, cebula.
Przygotowanie: Pomidory umyć i osuszyć. Ściąć górę od strony szypułki. Środek lekko wydrążyć, ale uważać, żeby nie za mocno, gdyż jeśli ścianki będą zbyt cienkie, wtedy pomidor pęknie podczas zapiekania. Mięso przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dodać posiekany drobno czosnek i pokrojoną drobno cebulę. Połowę wydrążonego środka pomidora dodać do mięsa. Wszystko razem połączyć. Pomidory napełnić masą pomidorowo - mięsną. Na wierzchu ułożyć wiórki masła. Pomidory ułożyć w naczyniu do zapiekania wraz z resztą wydrążonego pomidora i kawałeczkami masła. Naczynie przykryć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury około 180 st. C na ok. 0,5 godz.

2. Zapiekane pomidory faszerowane kaszą owsianą

Składniki: ok. 1 szklanka ugotowanej kaszy owsianej, 1 niewielka cebula, 2 duże ząbki czosnku plus 3 ząbki do zapieczenia, duża szczypta rozmarynu suszonego, szczypta mielonego ziela angielskiego, niewielka świeża papryczka chili, 4-6 średnich pomidorów, sól do smaku, 3 łyżki oliwy.
Przygotowanie: Cebulę i 2 ząbki czosnku obrać, pokroić drobno i zeszklić na łyżce oliwy. Z papryczki usunąć gniazdo nasienne, opłukać i posiekać. Wszystko dodać do ugotowanej kaszy wraz rozmarynem i zielem angielskim. Doprawić solą i dokładnie wymieszać. Z pomidorów ściąć wierzchołek, wydrążyć miąższ z pesteczkami. (Nie wyrzucać go jednak.) Kaszę nakładać do pomidorów - można je potem przykrywać „czapeczkami” ze ściętych wierzchołków. Foremkę do zapiekania wysmarować pozostałą oliwą. Układać w niej pomidory. Na dno wlać miąższ z pomidorów i ułożyć czosnek - w kawałkach lub w całości. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 st.C przez około pół godziny. Pomidory powinny zapiec się, aż skórka zacznie z nich odchodzić.

3. Zupa krem z pieczonych pomidorów i pieczonej papryki

Składniki: 3 większe pomidory, 3 średnie czerwone papryki, 1,5 - 2 litry bulionu mięsno - warzywnego,3 liście laurowe, 7-8 ziaren ziela angielskiego, sól, pieprz do smaku.
Przygotowanie: Pomidory i paprykę umyć, ułożyć na płaskiej blasze i wstawić do piecyka nagrzanego do temperatury 220 st. C. Zapiec aż na papryce pojawią się czarne plamki. Po upieczeniu paprykę skropić zimną wodą i owinąć folią spożywczą - skórka się w ten sposób „odparzy” i łatwo da się zdjąć. Wraz ze skórką usunąć gniazda nasienne. Pomidory obrać i wykroić środek. Paprykę, pomidory i marchewkę z bulionu zmiksować blenderem lub przetrzeć przez sito. Bulion zagotować z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Dodać zmiksowane warzywa i na wolnym ogniu gotować przez kilka minut. Zupę doprawić solą i pieprzem.

4. Przecier pomidorowy z bazylią

Składniki: mocno dojrzałe pomidory, świeża bazylia.
Przygotowanie: Pomidory opłukać, wykroić środki i zmielić maszynką do mielenia. Gotować na niewielkim ogniu często mieszając przez około pół godziny lub do najbardziej odpowiadającej gęstości. Bazylię opłukać, oberwać listki i drobniutko posiekać. Pod koniec gotowania dodać do pomidorów. Jeśli ktoś nie lubi drobinek pestek czy skórek w zupie, to przed dodaniem bazylii można taki przecier przetrzeć przez sito. Ja używam najdrobniejszego sitka do mielenia, które w wystarczającym dla nas stopniu rozdrabnia pestki i skórkę. Tak przygotowany przecier przelać do słoików i pasteryzować przez kilkanaście minut.
Przepisy Małgorzaty Kijowskiej, autorki bloga www.daylicooking.pl

5. Imprezowe pomidorki

Składniki: 5 średnich pomidorów, 3 ząbki czosnku, 200 ml majonezu, 200 g sera żółtego, sól,pieprz, kiełki lucerny i oliwki do ozdoby.
Przygotowanie: Pomidory umieszczamy w głębokim naczyniu, zalewamy wrzątkiem na ok. 15 s, a następnie przelewamy bardzo zimną wodą i usuwamy z nich skórkę. Tak przygotowane pomidory kroimy na połówki. Czosnek przepuszczamy przez praskę i ucieramy z odrobiną soli i pieprzu. Ser trzemy na tarce o drobnych oczkach. Każdą z połówek pomidora smarujemy czosnkiem, następnie majonezem (ok. 1 łyżeczka na 1 połówkę) oraz posypujemy startym serem i ozdabiamy krążkami oliwek i kiełkami lucerny.
Czytelniczka Ola

6. Kwiaty z pomidorów

Składniki: duże pomidory, ser feta, kiełki rzodkiewiki. Sos: czosnek, jogurt naturalny, koperek, pieprz, sól, łyżka majonezu (jak ktoś lubi).
Przygotowanie: Pomidory należy sparzyć i obrać ze skórki (najpierw kąpiel we wrzątku, potem od razu w zimnej wodzie i skórka sama odchodzi). Następnie wycinamy z nich kwiatki. Miąższ usuwamy. Ser feta rozdrabniamy widelcem i nakładamy go łyżeczką do wcześniej przygotowanych pomidorów. Polewamy lekko sosem czosnkowym (mieszamy wszystkie składniki, proporcja wg uznania) i na górę kładziemy kiełki rzodkiewki.
Magda

7. Suszone pomidory

Składniki: mięsiste, podłużne pomidory śliwkowe
Przygotowanie: Warzywa myjemy, nie obieramy ze skóry, przekrajamy na pół i usuwamy sok, pestki oraz szypułki. Tak przygotowane układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i suszymy w piekarniku nagrzanym do 150 st. C przez 2,5 do 8 godzin. Krócej, gdy chcemy pomidory zalać oliwą, dłużej, gdy zamierzamy je ususzyć i schować do woreczka. W około połowie czasu suszenia, do pomidorów dokładamy kilka ząbków czosnku (najlepiej w łupinach). Wysuszone wkładamy do plastikowych woreczków albo układamy w słoikach i zalewamy oliwą, przekładając pomidory czosnkiem i ziołami.

8. Kotlety wieprzowe w pomidorach

Składniki: 120 g schabu bez kości, pieczarki, pomidor, 20 g startego żółtego sera, 2 jajka, wedeta, 10 g mąki pszennej, keczup, olej.
Przygotowanie: 2 plastry schabu rozklepujemy i doprawiamy do smaku wegetą. Posypujemy mąką, obtaczamy w roztrzepanych jajkach, zmieszanych ze startym serem i pokrojonymi drobno pieczarkami. Smażymy z obu stron. Kotlety dekorujemy keczupem i pokrojonym pomidorem.
Zofia

9. Pomidory z cebulą

Składniki: 5 kg pomidorów, 3/4 l oleju, 2,5 kg cebuli, sól, świeżo zmielony pieprz, 2 łyżki cukru do smaku, aby zlikwidować kwaśność pomidorów.
Przygotowanie: Pomidory sparzyć i pokroić w ósemki. Cebule obierać i pokroić w piórka. W garnku rozgrzać oliwę, dodać cebulę. Chwilę smażyć, dorzucić pomidory. Całość gotować na wolnym ogniu do uzyskania gęstej konsystencji, pod koniec dodać sól, świeżo zmielony pieprz i cukier. Przekładać do słoiczków i pasteryzować 10 minut.
KGW Janczewo, kgwjanczewo.blogspot.com

10. Pomidory z rucolą

Składniki: 3 duże pomidory, 1 mozzarella, garść świeżej rukoli , olej z oliwek, sól, pieprz świeżo mielony.
Przygotowanie: Pomidory myjemy osuszamy, następnie kroimy w grubsze plastry oraz mozzarellę. Na talerzu układamy opłukaną i osuszoną rukolę, układamy pomidory na przemian z mozzarellą skrapiamy oliwą z oliwek posypujemy solą i pieprzem świeżo mielonym.
KGW Janczewo, kgwjanczewo.blogspot.com

11. Sos paprykowo-pomidorowy

Składniki: 3 kg papryki czerwonej, 15 dag papryczki chili (może być suszona z torebki), 1/2 szklanki cukru, 1,5 szklanki oleju, 1 szklanka octu, 3 łyżki soli, 3 słoiczki koncentratu pomidorowego, 3 główki czosnku.
Przygotowanie: Paprykę myjemy i mielimy przez maszynkę do mięsa na najdrobniejszym sitku. Wszystkie składniki ( poza czosnkiem) wrzucamy do garnka i gotujemy na wolnym ogniu do zagotowania. Pod koniec gotowania dodajemy rozdrobniony czosnek. Całość gotujemy do momentu osiągnięcia odpowiedniej gęstości sosu, im dłużej będziemy gotować tym sos będzie gęstszy. Sos można przełożyć do słoiczków, zagotować.
KGW Janczewo, kgwjanczewo.blogspot.com

12. Fasolka szparagowa w pomidorach

Składniki: 4 spore garście fasolki szparagowej, 2 większe pomidory, 1 średnia cebula, 3 ząbki czosnku, odrobina oliwy, sól, ostra i słodka papryka, ulubione zioła.
Przygotowanie: Fasolkę ugotować w osolonej i lekko posłodzonej wodzie. Pomidory sparzyć wrzątkiem i zdjąć skórkę. Wykroić środek i pokroić pomidory w mniejsze kawałki. Cebulę obrać i pokroić w grubszą kostkę, czosnek obrać i posiekać. Zeszklić na oliwie. Dodać pomidory i przesmażyć krótko. Przyprawić solą, papryką i ziołami. Na końcu dołożyć ugotowaną fasolkę, posiekaną pietruszkę i wymieszać.
Małgorzata Kijowska, www.daylicooking.pl

13. Domowy keczup

Składniki: 2 kg pomidorów, 2 cebule, 1/2 szklanki czerwonego octu winnego, 15 dag brązowego cukru, 1 czerwona papryka, 5 goździków, 2 listki laurowe, szczypta kuminu, 1/2 łyżeczki cynamonu, po łyżeczce czarnego ziarnistego pieprzu, ziela angielskiego, imbiru, 2 łyżeczki soli, 1 papryczka chili.
Przygotowanie: Pomidory sparzyć, obrać, pokroić na kawałki. Cebule obrać i posiekać. Papryki oczyścić z ziaren i pokroić w kostkę. Warzywa włożyć do garnka, dodać listki laurowe i sól, dusić na małym ogniu ok. 30 minut. Listki wyjąć, warzywa przetrzeć przez sito. Goździki, ziele angielskie i pieprz utłuc w moździerzu, dodać do przecieru wraz z octem winnym, imbirem, cukrem i solą. Gotować na małym ogniu, aż keczup zrobi się gęsty Przelać do słoików, zakręcić, odwrócić do góry dnem i zostawić do ostygnięcia.
Danuta Rozmys, KocurkoweRozmyślanieBabuni

14. Pomidory z miodem

Składniki: 3 szt.pomidorów; marynata: olej, posiekana mięta, 1 łyżka miodu wrzosowego, 2 ząbki czosnku.
Przygotowanie: Pomidory umyć, osuszyć, pokroić w plastry, ułożyć na talerzu. Olej wymieszać z miodem, dodać posiekaną miętę i posiekany drobno czosnek. Plastry pomidorów polać sosem.
Danuta Rozmys, KocurkoweRozmyślanieBabuni

15. Tatar z pomidorami

Składniki: 1 puszka pomidorów bez skórek, 200 g łososia świeżego ( filet ), 100 g wędzonego łososia, 1/2 cukinii, 1 pęczek bazylii, 1 łyżka sosu sojowego, 1 pęczek koperku, oliwa, sól i pieprz.
Przygotowanie: Pokrój pomidory w kostkę, usuń nasiona i włóż do dużej miski. Dopraw oliwą, solą i pieprzem. Dodaj posiekany koperek. Posiekaj świeżego i wędzonego łososia i przełóż do osobnej miski. Dodaj startą cukinię, sos sojowy, 2 łyżki oliwy, sól i pieprz. Wymieszaj wszystko bardzo dokładnie. Przełóż tatar do foremek (aby nadać im odpowiedni kształt na talerzu).

16. Nadziewane pomidorki

Składniki: 250 g makaronu ryżowego, 200 g łopatki wieprzowej, 200 g boczku wędzonego, 3 cebule,
3 łyżki oleju, 1 łyżka masła, 6 pomidorów, sól, pieprz czarny i ziołowy, natka pietruszki.
Przygotowanie: Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Dodajemy do tego zmielony na maszynce boczek i łopatkę. Całość dusimy przez chwilę na patelni. Dodajemy przyprawy, ugotowany wcześniej na półtwardo makaron ryż, posiekaną natkę pietruszki oraz masło. Całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowanym farszem napełniamy wydrążone papryki lub pomidory, przykrywamy ich wieczkiem i w temperaturze 160 st. pieczemy ok. 45 minut.

17. Nadziewane kuskusem

Składniki: 6 pomidorów, 250 g kuskusu gotowego – zaparzonego, 100 g sera feta, 3 jajka ugotowane na twardo, 2 pomidory suszone z oliwy, 3 łyżki oliwy z suszonych pomidorów, 3-4 gałązki świeżej bazylii, pieprz czarny świeżo mielony, sos serowy.
Przygotowanie: Wystudzony kuskus połączyć z pokrojoną w kostkę fetą i jajkami. Dodać posiekaną świeżą bazylię, posiekane suszone pomidory i oliwę z pomidorów suszonych. Doprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem i wymieszać. Wydrążone pomidory napełniać na przemian gotowym farszem i sosem serowym.
Robert Muzyczka, szef kuchni

18. Pomidory z ogórkami

Składniki: pomidory, ogórki kiszone, cebula, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: Pomidory sparzyć i pokroić. Ogórki i cebulę także pokroić na drobne kawałki. Wszystko dokładnie wymieszać i przyprawić do smaku. Jak ktoś lubi, może delikatnie skropić oliwą.
Magda

19. Kabaczek w pomidorach

Składniki: 60 dag kabaczka, sól, cukier, 30 dag pomidorów, 1 łyżka mąki, 3/4 łyżki masła, 3 łyżki posiekanej natki pietruszki.
Przygotowanie: Kabaczek umyć, obrać, przekroić wzdłuż, usunąć miąższ i pokroić w paski. Włożyć do garnka z wrzącą, osoloną wodą i ugotować do miękkości. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, drobno posiekać, dodać do miękkiego kabaczka, wymieszać i gotować razem kilka minut. Odstawić, dodać masło i natkę pietruszki, przyprawić do smaku solą i cukrem.
Danuta Rozmys, KocurkoweRozmyślanieBabuni

20. Sos do słoików

Składniki: 5 kg pomidorów, 3 główki czosnku, 250 ml oliwy, garść bazylii suszonej lub pęczek świeżej, 2 ostre papryczki chili, sól, cukier.
Przygotowanie: Pomidory myjemy, obieramy ze skórki i kroimy. Do garnka wlewamy oliwę i przesmażamy czosnek. Gdy czosnek zacznie pachnieć, wsypujemy pomidory i drobno posiekane papryczki wraz z ziarnami. Solimy i dusimy kilka godzin na małym ogniu, mieszając. Pod koniec dodajemy bazylię i doprawiamy solą i cukrem. Gorący sos wlewamy do słoików. Zakręcamy i odwracamy słoiczki do góry dnem do wystygnięcia.
Danuta Rozmys, KocurkoweRozmyślanieBabuni

21. Pieczone pomidory

Składniki: 2 kg dowolnych pomidorów, 3-4 ząbki czosnku, garść świeżej bazylii, garść świeżego oregano, sok z 1/2 cytryn, 1 szklanka oleju rzepakowego ( ja użyłam kukurydzianego), 1 łyżeczka soli morskiej, świeżo mielony pieprz, 1 łyżeczka cukru.
Przygotowanie: Pomidory umyć, pokroić większe na ćwiartki, mniejsze na połówki. Pokrojone pomidory ułożyć na blasze, posypać plasterkami czosnku, pieprzem, bazylią i oregano. Wymieszać ze sobą olej, sok z cytryny, sól i cukier. Tak przygotowaną oliwą, polać pomidory. Pomidory wstawić do nagrzanego do 200 st.C piekarnika i piec prze ok 0,5 godziny. Potem zmniejszyć temp. do 120-140 st. C i piec około 2 godzin Pomidory przełożyć do słoiczków, a następnie zalać gorącą oliwą z pieczenia. Słoiczki zakręcić i pasteryzować kilka minut.
Marzena Duda, autorka bloga www.zaciszekuchenne.blogspot.com

22. Torcik pomidorowy

Składniki: opakowanie ciasta francuskiego, serek kremowy czosnek i zioła, 2 pomidory śliwkowe czerwone, 2 pomidory śliwkowe żółte, pomidorki koktajlowe czerwone i żółte (10-12 sztuk), pół pęczka bazylii świeżej, pół pęczka świeżego oregano, parmezan w kawałku do posypania. Na sos do sałatki: 50 ml oliwy z oliwek, kilka kropel octu balsamicznego, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka musztardy truskawkowej (może być inna), można dodać odrobinę wody, sól do smaku.
Przygotowanie: Formę do tarty wyłożyć ciastem francuskim. Na wierzch rozsmarować serek ziołowy. Zapiekać do zrumienienia w 200 st. W międzyczasie przygotować sałatkę z pomidorów. Wymieszać w słoiczku lub shakerze wszystkie składniki sosu. Pomidory duże pokroić na 4 cząstki, a koktajlowe na pół. Można również dodać suszonych pomidorów. Wymieszać z posiekanymi ziołami. Zalać sosem winegret. Wypełnić upieczone ciasto sałatką, posypać startym parmezanem. Podawać z sałatą i lampką białego schłodzonego wina.
Marzena Duda, autorka bloga www.zaciszekuchenne.blogspot.com

23. Gazpacho

Składniki: 4 dojrzałe pomidory, 2 żółte lub zielone papryki, 1 ogórek zielony, 1 cebula, 1-2 ząbki czosnku,
0,5 litra soku pomidorowego lub warzywnego, 6 łyżek oliwy z oliwek, 4 łyżki octu z białego wina, tabasco, sól, pieprz, woda, 1 kromka białego chleba.
Przygotowanie: Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Chleb namoczyć w zimnej wodzie. Odcisnąć. Wszystkie warzywa pokroić na kawałki, wlać sok, oliwę, ocet, dodać chleb i zmiksować blenderem doprawiając do smaku. W zależności od konsystencji dolać wody. Nam w Barcelonie podawano gazpacho w kieliszkach do wina i bardzo nam to pasowało. Do tego można podać grzanki skropione oliwą i posmarowane przetartym pomidorem i czosnkiem. Podawać schłodzone. Jeśli nie ma czasu na to można wrzucić kostki lodu.
Marzena Duda, autorka bloga www.zaciszekuchenne.blogspot.com

24. Jajka faszerowane pomidorami i fetą

Składniki: 3 jajka, 3 suszone pomidory z oleju, 1 łyżka fety, 1 łyżka majonezu, 1 łyżeczka jogurtu (niekoniecznie), kilka listków świeżej bazylii, pieprz, chili i ewentualnie sól, kiełki.
Przygotowanie: Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać ze skorupek, przekroić na połówki. Wyjąć żółtka, rozgnieść je widelcem razem z serem feta i majonezem. Dodać jogurt, posiekane drobno suszone pomidory i bazylię. Doprawić dodając przyprawy, wymieszać. Wypełniać białka łyżeczką. Udekorować kiełkami. Schłodzić w lodówce.
Marzena Duda, autorka bloga www.zaciszekuchenne.blogspot.com

25. Domowy keczup z pomidorów i cukinii

Składniki: ok. 2-2,5 kg cukinii, ok. 1 kg pomidorów, 2 średnie cebule, 4 większe ząbki czosnku, sól - do smaku, pieprz cayenne lub ostra papryka - do smaku, 1 łyżka słodkiej papryki, 2-3 łyżki oleju.
Przygotowanie: Cukinię przekroić i wydrążyć z nasion, chyba że jest młoda i niewielka i ma drobne nasiona. Wtedy można je zostawić. Jeśli skóra jest twarda, obrać. Pokroić w mniejsze kawałki, ugotować do miękkości w możliwie jak najmniejszej ilości wody. Można ją udusić w piekarniku w przykrytym naczyniu. Nadmiar wody odlać, cukinię zmiksować, zmielić maszynką (przy dużej ilości sprawdza się) lub przetrzeć przez sito. Z pomidorów wyciąć środek. Ułożyć na blasze wyłożonej najlepiej papierem do pieczenia lub w dużej brytfannie i upiec (bez przykrycia) w piekarniku.
Cebulę pokroić w grubszą kostkę, czosnek posiekać. Lekko podsmażyć na patelni. Dodać do pomidorów i zmiksować wszystko razem (lub przetrzeć przez sito). Można zdjąć wcześniej skórę z pomidorów, ja jednak zostawiam ją, gdyż po zmiksowaniu jest tak drobna, że niemal niezauważalna. Cukinię, pomidory, cebulę i czosnek wymieszać razem. Jeśli ketchup jest zbyt rzadki można go jeszcze podgotować do odparowania wody. Na końcu doprawić solą, papryką i pieprzem cayenne. Przekładać do słoików i pasteryzować przez 15-20 minut.
Małgorzata Kijowska, autorka bloga www.daylicooking.pl

26. Bruschetta z pomidorami

Składniki: bagietka pszenna – 8 kromek o szerokości 1 cm, 2 średnie pomidory, 3 ząbki czosnku, 3 łyżki oliwy, 4 gałązki świeżej bazylii, sól, świeżo zmielony pieprz.
Przygotowanie: Pomidory pokroić w drobną kostkę, dodać posiekany drobno czosnek i bazylię. Doprawić do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem, dodać oliwę i wymieszać. Nakładać na ciepłe tosty przygotowane z bagietki.

27. Sok pomidorowy

Przygotowanie: Pomidory umyć i przekręcić przez maszynkę. Masę zagotować, a następnie przepuścić przez sito. Powstały sok znowu zagotować i dodając odrobinę soli, cukru, oregano, bazylię do smaku. Następnie przelać do słoików i pasteryzować. Jeśli mamy małe słoiczki to przez ok. 10 minut,a duże dłużej.
Jadwiga

28. Leczo

Składniki: 0,5 kg pomidorów, 1 cukinia, 5 białych papryk, 1 czerwona papryka, 1 cebula, 1 czosnek, sól i pieprz do smaku, łyżka śmietany 18 proc., margaryna.
Przygotowanie: Pomidory kroimy i dusimy garnku, dorzucamy do tego zmiażdżony czosnek. Cebulę, cukinię i papryki także kroimy na drobne kawałki i dorzucamy do pomidorów. Wszystko dusimy do miękkości. Przyprawiamy solą i pieprzem. Można na koniec dodać łyżkę śmietany.
Magda

29. Dżem z pomidorów

Składniki: 2 kg pomidorów, 0,5 kg cukru trzcinowego, sok z 1 cytryny, starta skórka cytrynowa (odrobina).
Przygotowanie: Pomidory umyć. Sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka i podgrzewać, aż się rozpadną. Następnie przetrzeć przez sito, aby pozbyć się pestek. Dodać cukier i sok z cytryny ze skórką do smaku. Wszystko podgrzać do momentu, aż masa będzie gęsta. Przełożyć do słoików, zakręcić. Przechowywać w chłodnym miejscu.
Jadwiga

30. Kwadraciki z ciasta francuskiego i pomidorkami

Składniki: opakowanie ciasta francuskiego, 10 plastrów sera żółtego gouda, 20 plasterków minisalami, pomidorki koktajlowe (według uznania), 1 czerwona cebulka, orzeszki piniowe, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: Ciasto francuskie kroimy na 10 równych kwadracików, rozgrzewamy piekarnik do 200 st.C. Na każdym z kawałków kładziemy plasterek żółtego sera i po 2 lub 3 plasterki mini salami. Układamy także przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, pokrojoną w krążki cebulkę. Całość doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy orzeszkami piniowymi. Kwadraciki wstawiamy do piekarnika na około 20 minut i pieczemy aż się zarumienią. Po upieczeniu możemy udekorować świeżymi ziołami.

redakcja Gazety Lubuskiej

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.